Õpituba “Salativalmistamise kunst ja teadus”

Toitumisteadlased manitsevad, et hea tervise huvides peaks iga päev sööma 5 erinevat sorti köögi- ja puuvilju, soovitavalt pool sellest toorelt. Paraku näitas Tervisearengu Instituudi korraldatud toitumisteemaline küsitlus, et suur osa eestimaalastest sööb köögivilju ilmselgelt liiga vähe.

Selge see, et paar kurgiviilu võileival või mõned rohelised salatilehed prae kõrval ei ole piisav. Mida siis teha? Tuleb õppida maitsvaid, toitvaid ja tervislikke köögiviljatoite valmistama! Näiteks salateid.

Võib ju tunduda, et mis tarkust siin tarvis – hakid värske kraami kaussi, siristad pisut õli-äädikat peale ja ongi valmis. Kindlasti on see parem kui mitte midagi, kuid kõhtu eriti ei täida ja pikapeale läheb igavaks ka.

Igaühest võib saada salatimeister! Head eeldused annab osalemine Toitumistarkuse korraldatud õpitoas “Salativalmistamise kunst ja teadus”.

Õpitoas saavad kummutatud mitmed salatitega seotud müüdid ja eelarvamused. Muuhulgas saad kinnitust, et…

  • salatimaterjali leidub aastaringselt
  • on olemas toitvaid ja kõhtutäitvaid salateid, mis sobivad ka põhitoiduks
  • salat ei pea tingimata olema toores ja külm
  • salatikastmeid ei ole mõistlik poest osta
  • salatitegu ei ole keeruline ega võta palju aega.

Salatikastmete valmistamine on kunst, mille omandamine tasub end ära. Selleks ei pea olema just toidugurmaan, et mõista kui olulise panuse sobiv kaste salati maitsebuketile annab. Kaste on salati kroon. Erinevad salatid nõuavad erinevaid kastmeid – ühed kergemaid, teised kreemisemaid.

Loomingulises ühistöös komponeerime 5 salatit koos erinevat tüüpi kastmetega. Nende hulgas ka selliseid, mis sobivad iseseisvaks toidukorraks.   Mis menüüs on?

  • Klassikaline Caesari salat, et kastme valmistamine saaks selgeks.
  • Toekas ja toitev läätsesalat, paljude lemmik.
  • Kinoasalat röstitud peedi ja kitsejuustuga,  tõeline hõrgutis!
  •  Võõrapärase nimega broccoslaw, isetehtud majoneesiga
  • … ja midagi jäägu ikka üllatuseks ka.

Juttu tuleb mõistagi hoopis enamast – tegelikult kõigest, mis osalejaid huvitab ja on seotud salatitega või tervisliku toiduga laiemalt.  Mõned huvitavad teemad on näiteks:

  • missuguseid salatikomponente peaks kindlasti koos kasutama, et nende kasulikud omadused paremini mõjule pääseksid
  • mis võiks kuuluda tubli salatimeistri külmiku-köögikapi-sahvri standardvarustusse, et iga kell salatiteoks valmis olla
  • kuidas tark salatimeister saab arukalt tegutsedes aega tublisti kokku hoida
  • kuidas tõrksaid meesterahvaid ja pirtsakaid lapsi salatitest vaimustuma panna

Õpituba juhendab Riina Quak, kes on toitumistarkust ammutanud lisaks tarkadele raamatutele ja erinevatele kokakursustele Annely Sootsi Tervisekoolis toitumisnõustamise õppes. Tal on pikaajaline kogemus koolitaja ja õpitubade läbiviijana Viimsi terviseedenduskeskuses Harmoonikum. Riina juhendab seltskondlikke ühiskokkamisi Laitse Lossi köögisalongis

Õpituba toimub 26. mail 2014 algusega kell 18. Toimumiskoht   Telliskivi Loomelinnakus (Telliskivi 60a) Nutrimedi koolitusklassis (A3 hoone, IV korrus).

Õpitoa osalustasu on  20 €.  Selle eest saab osaleja lisaks kasulikele teadmistele ja praktilistele oskustele ka tubli salatikõhutäie ning retseptivihiku. Boonusteks on võimas inspiratsioonilaeng ning enesega rahulolu, et õhtupoolik sai veedetud meeldivalt ja kasulikult.

Lisainfo ja registreerumine: info@toitumistarkus.ee  või 53486458 (Riina)