Toitumisteadus on pidevas arengus

tervislik kütusSeisukohad, mida toitumisteadlased kunagi õigeks pidasid, võivad tänaseks olla muutunud. Maailmas on läbi viidud tuhandeid uuringuid, mille eesmärgiks on välja selgitada erinevate toiduainete mõju inimese tervisele. Mõnede uuringute tulemused on olnud teatud huvigruppide poolt aastakümneteks varjatud ning on alles viimastel aastatel avalikkuse ette jõudnud. Samas on levitatud sensatsioonilisi väiteid, mis baseeruvad (nagu hiljem on selgunud) ebapädevalt läbiviidud uuringute tulemustel.

Lühidalt kokku võttes – tervisliku toitumise valdkond on keeruline ja pidevalt muutuv, mistõttu on ka professionaalidel tihti raske orienteeruda, mida uskuda ja mida mitte. Parim, mida teha saame, on esitada fakte koos omapoolsete kommentaaridega. Järeldused peab tegema igaüks ise.

Müüt: Margariin on kasulikum kui koorevõi

  Visalt püsib arvamus, et margariin on võiga võrreldes tervislikum toiduaine, kuna see on vähem rasvane. Pole ka ime – ikka ja jälle tuleb toiduainetööstus  välja mõne uue, “südamesõbraliku” margariiniga toetades seda võimsa reklaamikampaaniaga, mis tarbijate alateadvusse kinnistub. Siiski jääb margariin margariiniks ka siis kui sinna on lisatud “tervislikke” omega-3 rasvhappeid vms. Mis on margariin?  […]

Müüt: Kolesterool põhjustab südamehaigusi

Kolesteroolirikaste toitude liigset tarbimist on pikka aega seostatud südamehaigustega. Vanemad inimesed ei julge kolesteroolihirmus enam mune ega võid süüa. See on aga kaasa toonud teise, hoopis olulisema südamehaiguste põhjuse – liigse transrasvhapete tarbimise. Kolesterool on inimese elutegevuseks vajalik! Kolesterooli ülekohtuselt halb maine tuleb puhastada. Keha vajab kolesterooli sapphapete ja suguhormoonide moodustamiseks, samuti on kolesterool rakumembraani […]

Müüt: Rasvavaesed “dieettoidud” on tervislikud

  Visalt levib müüt, et madala rasvasisaldusega (ingl. k.  low fat  või  light))  või sootuks rasvavabad (no fat) toidukaubad on tervislikud.  Soovitatakse tarbida lahjasid piimatooteid, võideid, majoneese, salatikastmeid jne.  Head rasva pole põhjust karta. Kaasaegset ühiskonda on aastakümneid harjutatud mõttega, et rasv kitib kinni veresooned ja teeb paksuks,  seega  peaks sellest hoiduma. Miski ei saaks […]

Müüt: Piimajoomine teeb luud tugevaks

  Kuidas saada tugevaid luid? Küsi kellelt tahad, ikka ja jälle saad vastuseks, et piim ja piimatooted on head kaltsiumiallikad ning et luude tugevdamiseks vajame me just piima. Iga lasteaialapski teab seda.  Samas on pisut teadlikumad kursis ka sellega, et hoolimata eestlaste kirglikust piimatoodetelembusest kasvab Eestimaal pidevalt osteoporoosi haigestumise määr. Luudehõrenemist nimetatakse tänapäeval lausa hiilivaks epideemiaks ja seda […]

Müüt: Magustoit tuleb süüa peale põhitoitu

  Mitte tingimata. Kui peale magustoiduga lõppenud söögikorda esineb kõhus ebamugavustunnet, siis tasub proovida teistmoodi. Söömise järjekord on oluline.  Seda väidet selgitab asjaolu, et kõikide toitainete seedimisprotsess ei ole  ühetaoline ega ühepikkune. Erinevate toitainete seedimiseks on vaja erinevaid ensüüme ja erinevat keskkonda. Valguline toit vajab seedimiseks happelist keskkonda ja selle seedimine on suhteliselt aeganõudev. Loomne valk […]