Müüt: Piimajoomine teeb luud tugevaks

 

piimaklaasKuidas saada tugevaid luid? Küsi kellelt tahad, ikka ja jälle saad vastuseks, et piim ja piimatooted on head kaltsiumiallikad ning et luude tugevdamiseks vajame me just piima. Iga lasteaialapski teab seda. 

Samas on pisut teadlikumad kursis ka sellega, et hoolimata eestlaste kirglikust piimatoodetelembusest kasvab Eestimaal pidevalt osteoporoosi haigestumise määr. Luudehõrenemist nimetatakse tänapäeval lausa hiilivaks epideemiaks ja seda kõike vaatamata riiklikule koolipiimaprogrammile ja sellele, et eestlaste poekorvid on lookas kohupiimakreemidest, jogurtist ning juustust.

Pikka aega püsinud kivinenud arvamus nagu oleks piim meile parimaks kaltsiumi allikaks on nüüdseks järjest rohkem murenema hakanud.

Jah tõesti, piim on toiduaine, mis sisaldab rohkesti kaltsiumi, kuid inimese organism suudab sellest kasutada ainult väga väikest osa.  Kuna piim sisaldab rohkesti väävlit ja ja fosforit, siis peab keha  seda puhverdama palju suurema kaltsiumikogusega, kui ta piimast saab. Nähtavasti on see üheks põhjuseks, miks just Põhjamaades ja Ameerikas, kus piimatarbimine  on kõige suurem, esineb kõige sagedamini reieluukaelamurde ja osteoporoosi. Samuti on piimas oleva kaltsiumi ja magneesiumi vahekord  kaltsiumi heaks imendumiseks ebasobiv.

Samal teemal veel: