Kas armastate banaane?

Kas tead, kuidas banaane kasvatatakse ja kuidas neid enne Sinuni jõudmist käideldakse? Hiigelfirmas Dole kulub banaani korjamisest pakendusprotsessi lõpuni väidetavalt vaid paar-kolm tundi, viljadesse suhtutakse ülihoolikalt ja tootmisprotsess on korraldatud parimal võimalikul moel. Firma reklaamfilmis ei kajastu netis levivad õuduslood mürgipritsidest, maa kurnamisest  ja töötajate halvast kohtlemisest. Mida uskuda?  Dole reklaamfilmiga võid  tutvuda siin:

Muide, kas oled kuulnud, et banaanid (ja ka avokaadod)  sisaldavad lateksi sarnast valku? Seega,  kui oled allergiline lateksile või tunned, et banaane süües muutub suu paksuks, võid kahtlustada allergiat.

Teadmiseks, et tooremad (rohelised või helekollased) banaanid sisaldavad nn. resistentset tärklist, mis ei ole veel jõudnud suhkruks muutuda. Seega on niisugused banaanid sarnaselt lahustuvat kiudainet sisaldava toiduga suurepäraseks söögiks jämesooles elutsevatele bakteritele. Teisisõnu nimetatakse neid ka prebiootikumideks.

Kuna meie oma rakkude ja meis elavate bakterite arvuline vahekord on ca 1:10 bakterite kasuks, siis võib ka öelda, et tavapärase toiduga toidame vaid kümnendikku oma kehast, prebiootikumidega aga ülejäänut üheksat kümnendikku 🙂

Ka kilokaloreid saab  toorematest tärkliserikastest viljadest pisut vähem kui küpsetest. Samas peaksid niisuguste banaanide söömisega olema ettevaatlikud peensoole bakteriaalse ülekasvu ja ärritunud soole sündroomiga hädasolijad, kuna need võivad tekitada gaase,  kõhuvalu ja seedevaevusi. Täisküpsete banaanide söömisel seevastu neid vaevusi karta ei tule.

Lisaks veel, et banaanikoorega saab suurepäraselt eemaldada sügavale läinud pindu. Selleks ei tule teha muud, kui banaanikoor (sisemine pool vastu nahka) kleeplindiga valusale kohale kleepida. Juba mõne aja pärast on banaanis olevad ensüümid pinnu nahast välja tõmmanud.

NB! Banaanid säilivad tunduvalt kauem kui kimbuots toidukilesse keerata. Samuti kiirendab banaanidest pärit gaas etüleen teiste viljade (nt avokaadode) valmimist – pange lihtsalt  avokaadod ja banaanid  ühte paberkotti. Ning veel, banaane (nagu ka tomateid) ei hoita kunagi külmkapis – see halvendab tunduvalt nende hõrkude viljade maitseomadusi.

Banaani-teemale truuks jäädes soovitame  siinkohal meelde tuletada ka tervisliku banaanijäätise retsepti.