Ohtlikud ained, mida toidus vältida

Kõik pole kuld, mis hiilgab, ütleb vanasõna  ja sama võime öelda ka paljude, toidupoes ostjat luuravate toodete kohta.  Vaatame üle mõned   tervisekauged valikud, millest võiks alati ja igal juhul suure kaarega mööda minna.

 

aspartaam

  • Aspartaam (E951):  Väga lihtne  meelde jätta: kunstlikest magusainetest hoidu nii kiivalt kui vähegi saad. Aspartaami  tarbimine kutsub esile metaboolse sündroomi ja II tüübi diabeedi riski dramaatilise tõusu. Samuti seostatakse seda sünteetilist magusainet migreeni,  nägemishäirete, krampide, meeleoluhäireid, depressiooni, ajupõletiku ja kaalutõusuga – nimekiri on lõputu. Aspartaami “imetegudest” saab rohkem lugeda siit.

Eelista looduslikke magustajaid: banaani, kuivatatud puuvilju (datleid), mett, steeviat, roosuhkrut, blackstrap melassi, vahtrasiirupit jms. Jälgi hoolikalt toodete pakendeid ja välista  E95… algavad numbrid. NB! Aspartaami ja muid sünteetilisi magusaineid sisaldavad ka ravimid.

  • Konserveeritud toit:  konservide sisekihist võib lekkida toitu ohtlikke aineid (võõröstrogeene nagu bisfenool A), mis tekitavad häireid endokriinsüsteemis ja mida seostatakse kõigega alates lapseea  vihahoogudest kuni ülekaalu, südamehaiguste, rinnakoe muutuste ja sigimishäireteni välja. Veelgi ohtlikumad võivad olla rasvased konservid, kuna biolagunematud mürgid on rasvlahustuvad ja on seega kõige tänulikumad just rasvase keskkonna eest.

Eelista võimalusel klaaspurke-pudeleid või tetrapakke.

  • GMO toidud: 2012 aastal Prantsusmaal läbiviidud uurimus kinnitas varemlevinud uskumust, et  geenimuundatud toidud kujutavad endast tõsist ohtu tervisele. Rottidele söödetud GMO mais tõstis eksponentsiaalselt loomade haigestumismäära kasvajatesse, neerupuudulikkusse ja maksanekroosi. GMO toitude vältimisel on saadud abi nii sooletrakti suurenenud permeabiilsuse korral kui muude põletikuliste seisundite puhul, samuti on täheldatud autismispektri sümptomite leevenemist.

Tutvu pakenditega ja hoidu GMO-dest.  Muuseas, ka aspartaam on toodetud geenimuundatud bakteri väljaheite baasil..

mais

  • Töödeldud toidud ja poolfabrikaadid:  vähe sellest, et need toidud on kaotanud arvestatava osa oma vitamiinidest ja mineraalidest,  on sinna lisatud ka suures koguses lisa-, värv- ja mahuaineid, mida samuti seostatakse erinevate allergiate ja terviseriskide võimendumisega. Lisaks muule sisaldavad poolfabrikaadid  suures koguses varjatud soola ja suhkrut, mis omakorda immuunprobleeme võimendavad.

Eelista kvaliteetset kodust toitu, mille koostist ise kontrollida saad.

hiired

  • Naatriumglutamaat (E621) – see on üks kõige sagedamini kõrvalnähte tekitav lisaaine, mida seostatakse peavalude, allergiate, hingamishäirete, astma, ajuhäirete ja muuga. Millest aga vähem teatakse on see, et naatriumglutamaat on teaduslaborites asendamatu siis, kui katsete jaoks on vaja laborirotte kiiresti ülekaaluliseks muuta. E621 teeb selle töö kiiresti ära, kuna tekitab leptiiniresistentsust ja ajab segadusse aju küllastuskeskuse. Seega säilib  hea isu ka peale seda, kui kõht juba ammu täis.  Mis toimib rottidel, mõjub reeglina ka inimestele. Jälgige ennast peale Hiina toidu söömist, juba poole tunni pärast tahaksite uuesti midagi põske pista… Hea uudis tootjale, mitte nii kasulik tarbijale

Hoiduge E621 sisaldavatest valmistoodetest, liha- ja kalatoitudest, pasteetidest, vorstidest, sinkidest, pakisuppidest ja puljongikuubikutest.

  • Transrasvad:  need keemiliselt  muundatud rasvad on kehale rasked taluda ja kordi kahjulikumad, kui me kartagi oskame. Suur osa südame-veresoonkonnahaigustest on just transrasvade põhjustatud. Transrasvad kahjustavad rakumembraane, takistavad rakkude ainevahetust, toitainete omastamist ja rakkude vahelist kommunikatsiooni. Lisaks pikendavad transrasvad tunduvalt toidu seedimisaega, olles üheks põhiliseks happelise seedimatuse ja puhitiste põhjustajateks.

Uuri pakenditelt ja väldi sõnu „osaliselt hüdrogeenitud“, samuti põgene taimerasvast tehtud toodete eest, mis küll meenutavad kohukesi või juustu, kui  millel on  silt „…-laadne toode“.

BPA

  • Plastikpudelites vesi, plastikkarpides toidud:   Pehme plastik sisaldab kantserogeenseid aineid (di-2 etüülheksüüladipaat (DEHA) ja bisfenool A (BPA), mis on tuntud kui endokriinhäirete tekitajad. Uuringud on näidanud,  et plastiku kuumenedes (päikese käes, sooja toidu mõjul) on mürgiste ainete lekkimine tugevalt võimendatud. Kurb uudis on, et BPA asemel kasutusele võetud uus ühend BPS on uuringutes osutunud veelgi suuremaks endokriintoksiiniks. Niisiis on klaas ja keraamika endiselt kõige paremad valikud. Kui siiski plasti kasutad, otsi selle pealt alati üles märgistus, mille põhjal saad teada, kas tegu on turvalise valikuga. Plastipakendite märgistuse kohta saad rohkem lugeda siit.

Lisa kommentaar