Rasvane viga aastakümneid kehtinud toitumissoovitustes

Toitumiseksperdid on jõudnud järeldusele, et aastakümneid kehtinud toitumissoovitused olid ekslikud. Mitmed mainekad väljaanded avaldasid eile 10.2.2015 selleteemalisi artikleid:

Hiljuti läbiviidud uuringute põhjal väidavad toitumisteadlased, et toidurasvade tarbimise piirangud, mille eesmärk oli vähendada südame- ja veresoonkonnahaigusi, ei olnud põhjendatud.

Ametlikud toitumissoovitused, mis anti välja 1977.a. USA-s ja 1983.a. Suurbritannias, on mõjutanud miljonite inimeste toitumisharjumusi mitmekümnete aastate vältel.  Neis soovitati, et toidust saadavad rasvad ei tohiks päevasest toidust saadavast energiast anda üle 30% ja sealjuures küllastatud rasvad mitte üle 10%.   Mõned teadlased on julgenud avaldada arvamust, et neid soovitusi võib (vähemalt osaliselt) pidada vastutavaks rasvtõve katastroofilises levikus, sest toidurasvade tarbimise piiramine kasvatas oluliselt süsivesikute tarbimist.

Kuidas on olukord Eestis? Tervise Arengu Instituudis 2006. aastal välja antud Eesti Toitumis- ja toidusoovitused ütlevad sarnaselt  USA ja Suurbritannia soovitustele:

“Toidurasvad peaksid katma 25–30% toiduenergiast, kusjuures rasvhapete osa koguenergiast on 28%, seejuures küllastunud rasvhappeid ja transrasvhappeid võib toit sisaldada kuni 10%”

Aastatel 2012-2014 toimus Eesti toitumissoovituste uuendamine.  Ühes TAI toitumiseksperdi Tagli Pitsi  ettekandes võis leida järgmised muudatusettepanekud:

ASENDADA:
  • Või ja võid sisaldavad rasvkatted —> taimeõli ja selle baasil rasvkatetega
  • Suure rasvasisaldusega piimatooted  —> väherasvastega

Ehks siis  Elagu margariinid ja Olgu tervitatud rasvatud (kuid õige magusad) jogurtid? Jääme huviga ootama, millal maailma juhtivate toitumisteadlaste uuemad seisukohad  ametlikesse toitumissoovitustesse tee leiavad.

Veel samal teemal: