Väike ooteaeg peale tükeldamist muudab toidu kasulikumaks

Kas teadsid, et on terve rida vilju, mille puhul tükeldamine/viilutamine ja paar minutit seista laskmist muudab nad organismi jaoks mitu korda kasulikumaks?

Alles siis, kui taimerakud purunevad, aktiveeruvad ensüümid, mis loovad väekaid antioksüdante ja teisi bioaktiivseid ühendeid.

Lihtsalt anna pisut aega ja lase neil tekkida. Väike ooteaeg annab toidule palju rohkem kasu!

Allpool on üles loetletud mõned viljad, mis vajavad pärast tükeldamist aega, et neis olevad kasuliku ühendid moodustuksid ja vallanduksid:

  • Küüslauk — lase tükeldatud küüslaugul seista ca 10–15 minutit enne, kui seda kuumutad. Just nii palju aega kulub allinaasi nimelisel ensüümil, et toota allitsiini, millel on tõhus põletikuvastane ja veresooni toetav mõju.
  • Sibul (kõik sordid) ja porrulauk— lase seista 5–10 minutit. Lõikamisel tekivad väävliühendid, mis toetavad vereringet, pakuvad antioksüdantset kaitset ning annavad sibulale sügavama maitse.
  • Brokoli ja muud ristõielised — lase peale tükeldamist 1–2 minutit seista enne, kui vilju kuumutad. Mürosinaasi ensüümi mõjul muutuvad kapsalistes olevad glükosinolaadid võimsateks väävliühenditeks (e.g. sulforafaan). Kuumus seevastu hävitab ensüümi kiiresti ja nii jääd paljust kasulikust ilma.
  • Petersell, koriander, till — lase 5–10 minutit seista enne kui need kuuma toidu sisse paned. Lühike seismine stabiliseerib lenduvad fenoolsed ühendid, mis muidu kuumuses kaovad.
  • Ingver — lase peale riivimist/tükeldamist 5–10 minutit seista, see aktiveerib ingveris olevad kasulikud ühendid gingeroolid ja šogaoolid.
  • Värske kurkum — lase peale tükeldamist 5–10 minutit seista.

Kurkuminoidid stabiliseeruvad pärast lõikamist; kuumus võib neid seevastu kiiresti lagundada. Niisiis, anna ensüümidele aega tööd teha, nii saad igast toidukorrast natuke rohkem tervist.

Väike ootamine sinu jaoks, suur vahe sinu kehale!