Caesari salati kaste ehk mis on sellel pildil valesti

Toitumisspetsialistid soovitavad üsna üksmeelselt toiduks tarvitada päris toitu. See on toit, mis on võimalikult naturaalne, ei ole läbinud keerulisi tootmisprotsesse ega sisalda pikka  nimekirja keeruliste nimedega komponente.

Miks?  Peamiselt sellepärast, et organism vajab elutegevuseks toitaineid.  Poolfabrikaatides ja tööstuslikult toodetud toidukaupades on toitaineid tavaliselt vähem järele jäänud kui päris toidus. Teiseks on neisse pahatihti lisatud mitmesuguseid sünteetilisi lisaaineid – et värv oleks ilusam, lõhn isuäratavam ja tekstuur kreemisem. Tõenäoliselt omakasupüüdlikel eesmärkidel, et pakutav toidukaup tarbijale rohkem meeldiks ja maitseks ning seda rohkem ostetaks. Kuidas see inimese organismile mõjub, näib olevat vähem oluline.

Lühidalt kokkuvõttes – kui su tervis on sulle kallis, tuleb õppida poes leiduva toidukauba silte lugema ja koostist kriitiliselt hindama. Ära eelda, et toidukauba tootjad või müüjad mõtlevad, mis on sinu tervisele kasulik. Sa pead olema ise teadlik ja oskama teha õige valiku.

Täna vaatame, mida huvitavat sisaldab üks kenas triibulises topsis pakutav Caesari salati kaste. Selgituseks niipalju, et valik on juhuslik ja antud toode ei pretendeeri kõige tervistkahjustavama toidukauba tiitlile. Lihtsalt mul oli kavas Caesari salatit valmistada ja see topsik jäi poeriiulil ette. Muidugi lugesin uudishimust, mis seal sees on. Siin see on:

Nüüd siis küsimus – mis on sellel pildil valesti? Võtame võrdluseks kõrvale klassikalise Caesari salati kastme retsepti:

  • Külmpressitud oliivõli
  • Toores munakollane
  • Dijoni sinep
  • Sidrunimahl
  • Worcesteri kaste
  • Küüslauk
  • Anšoovis
  • Sool ja must pipar

Nüüd poekastme koostises küsimusi tekitanud komponendid  koos kommentaaridega:

  • Vesi  –  teatavasti on koostisained alati järjestatud koguseliselt kahanevas järjekorras. Minumeelest on üllatav, et kaste sisaldab kõige enam vett.  Aga olgu pealegi, vesi pole tervisele kahjulik
  • Taimne õli –  tahaks kangesti teada, mis õli see täpsemalt on,  kuigi on üsna tõenäoline, et toote kasumlikkuse huvides ei kasutata kvaliteetset õli, mis oleks oluliselt kallim
  • Suhkur – esimene murekoht, sest liigne suhkrutarbimine on muutub üha tõsisemaks probleemiks.  Ja väga suur osa toidukaupu sisaldavad suhkrut!  Silti edasi lugedes näeme allpool, et 100g tootes sisaldub süsivesikuid 9,4 grammi ehk siis peaaegu 10%! Samal ajal pole kastme originaalretseptis ette nähtud suhkrut või muid magustajaid lisada.
  • Glükoosi-fruktoosisiirup – järgmine magustaja, sedakorda mitte ainult mõttetu, vaid lausa kahjulik.  Sellest on viimasel ajal palju kirjutatud, vt näiteks artiklit “Glükoosi- fruktosisiirup tungib peale”.
  • Melass – järjekordne magustaja, nii see 10% süsivesikuid kokku tulebki…
  • Lõssi- ja vadakupulber –  see tähendab lahtiseletatult rasvata piimast valmistatud pulber ja  juustutegemise  kõrvalsaadusest valmistatud pulber, mis sisaldab peamiselt piimasuhkrut ehk laktoosi.
  • Paksendaja modifitseeritud maistärklis – sellest tahaks rohkem teada saada. Kuulda on, et USAs on modifitseeritud maisitärklis suureks probleemiks, sest seda süüakse peaaegu sama palju kui suhkrut. Paljude arvates on sellel ka tervisele halvem mõju kui suhkrul.
  • Säilitusaine kaaliumsorbaat – sünteetiline aine (sorbiinhappe sool), mis  võib esile kutsuda põletustunnet suus ja nahaärritust; raskendab astmatEriti ettevaatlikud peaks olema aspiriini suhtes allergilised inimesed
  • Värvaine E160 –  see on looduslik punakas-oranžikas pigment, mida leidub porgandis, tomatis, aprikoosis jne. Aga tänapäeval valmistatakse karotiini ka sünteetiliselt. Ja üleüldse – miks peaks salatikastet värvima?
  • Antioksüdant E385 – saagem tuttavaks kaltsiumdinaatriumetüleendiamiintetraatatsetaat. Sünteetiline ühend, mida lisatakse roiskumise pärssimiseks.Võib mõjutada raua, vase ja tsingi imendumist.
  • Happesuse regulaator sidrunhape ja äädikhape – otseselt kahjulikud ei ole, aga kasulikud ka mitte. Kas sidrunimahlast ei piisa?
  • Lõhna- ja maitsetugevdajad E620 ja E621 (glutamiinhappe soolad) – no neid poleks nüüd küll vaja olnud!  Suurtes kogustes võivad tekitada nn hiina restorani sündroomi, eriti allergikutel, astmaatikutel ja lastel. Muidugi ei ole seda siin salatikastmes “suurtes kogustes”, kuid paraku lisatakse seda  väga paljudesse valmistoitudesse, puljongikuubikutesse, lihatoodetesse jne.
  • Tamarindiekstrakt – Ja lõpuks tõeline puänt!  Tamarindiekstrakt on looduslik isu ohjeldaja. Kuidas see küll salatikastmesse sattunud on? Kas tõesti tootja hoolitseb, et me liiga palju salatikastet ei sööks?