Soola-ja pipraveskitega võib toitu jõuda ka mikroplastik


Mikroplastik on leidnud tee kõikjale – ookeanidest inimvere ja platsentani. Värsked teadusuuringud näitavad, et plastiosakesi võib sattuda meie toitu isegi kõige igapäevasemal viisil: pipra- ja soolveskite kaudu.

Paljud populaarsed veskid kasutavad odavamaid plastikust jahvatusmehhanisme. Nende pidev hõõrdumine kõvade soola- ja pipraterade vastu kulutab materjali ning vabastab mikroskoopilisi plastiosakesi, mis segunevad jahvatatud toiduga. Niisiis jahvatab plastist osakestega veski toidu sisse ka iseennast.

2024. aasta uuring näitas, et plastosadega veskid  eraldasid mõõdetavas koguses mikroplastikut, palju rohkem kui keraamilise või metallist jahvatusega seadmed.

Lisaks on mikroplastik laialdaselt leitud toidusoolades – nii meresoolas kui ka rafineeritud lauasoolas. Rahvusvaheline uuring National Geographicu toel näitas, et üle 90% soolanäidistest sisaldas mikroplastikut, peamiselt polüetüleeni ja polüpropüleeni osakesi. Kui sellist soola jahvatada plastveskiga, võib plastisisaldus toidus mitmekordistuda.

Mikroplastiku täpne mõju inimese tervisele on alles uurimisel, kuid juba oma teada, et plastiosakesed võivad soodustada soolepõletikku, maksa ainevahetushäireid ja oksüdatiivset stressi. Plast võib siduda endaga ka muid kemikaale, mis muudavad selle mõju veelgi ohtlikumaks.

  • Vali keraamilise või metallist jahvatusosaga veski. Need on vastupidavamad ja ei eralda plastikut.
  • Kontrolli materjaliinfot. Kui pakend ei maini jahvatusmehhanismi materjali, tasub tootjalt järele uurida.
  • Puhasta veskid regulaarselt. Vanad plastiosakesed võivad koguneda mehhanismi sisse.
  • Eelista kvaliteetseid ja looduslikke soolasid. Nende töötlemine on tavaliselt vähem intensiivne ja mikroplastiku tase madalam.

Mikroplastiku saastet ei saa täielikult vältida, kuid teadlik valik aitab selle hulka vähendada. Ühe lihtsa muudatusega – näiteks keraamilise soolveski kasutusele võtmisega – saab juba teha oma panuse puhtama ja tervislikuma toidulaua nimel.

Allikad:

  • TerMedia Journal (2024). Mechanical Grinding of Spices in Grinders with Polymeric Burrs and Transfer of Microplastics to Food.
  • PubMed (2020). Determination of Particle Abrasion through Milling with Five Different Salt Grinders.
  • National Geographic (2018). Microplastics Found in 90 Percent of Table Salt.