12 soovitust kuidas kaitsta ja toita oma aju

ilus aju

Parkinsoni  ja teistesse neurodegeneratiivsetesse haigustesse haigestub järjest rohkem inimesi. Eesti statistika kohta ei oska küll öelda, kuid Ameerika Ühendriikides saab Parkinsoni tõve diagnoosi igal aastal ei rohkem ega vähem kui 60 000 inimest. Praeguseks on Parkinsoni põdejaid seal riigis kokku ligi 3 miljonit.

Parkinsoni tõve  näol on tegu  aju progressiivse degeneratsiooni ehk pidevalt tugevneva taandarenguga. Kahjuks tegelevad  olemasolevad ravimid vaid haiguse sümptomite (värinate ja keha jäikuse) kontrolli all hoidmise ja mitte algpõhjuste ravimisega.  Ehk nagu ütleb tuntud autor ja neuroloog  dr. David Perlmutter,  on see sama, mis püüda hajutada suitsu, samal ajal tuld ignoreerides.

Parkinsoni ravimisel tuleks hoopis suuremat tähelepanu pöörata patsiendi  elustiilile, mis on kriitilise tähtsusega määramaks kui kiirelt patsiendi funktsionaalsus pikas perspektiivis häirub.  Seega,  kuigi ka medikamendid  on kahtlemata omal kohal, tuleks siiski teha olulisi muudatusi just haige elukorralduses, et ta suudaks  ka edaspidi elus aktiivselt osaleda.

Mõni aeg tagasi avastati aga oluline aju kaitsev kemikaal, mis võib dramaatiliselt aeglustada Parkinsoni põdejate aju allakäiku. See „uudne“ aine tagab ajule võimsa antioksüdantse kaitse, aidates samal ajal vähendada kuritegelike vabade radikaalide kahjustusi.

Veelgi enam, tegu on keemilise ühendiga, mis on eelaineks aju toetavale D-vitamiinile ja steroidhormoonidele nagu progesteroon, östrogeen ja testosteroon. Nupukamad on selle jutu peale juba ammu aru saanud, et tegu pole millegi muu kui KOLESTEROOLIGA.

Jah, selle sama kolesterooliga, mida on aastaid demoniseeritud kui südame- ja veresoonkonnahaiguste  põhjustajat. Tegelikkuses on kolesterool keha  jaoks üliolulise tähtsusega ühend, mis mängib olulist rolli ka ajurakkude heaolus ja närvivahendusainete tootmises.

Pennsylvania Riikliku Ülikooli ja Harvardi poolt tehtud uurimuses leiti tugev seos kõrge kolesteroolitaseme ja aju allakäigu kiiruse aeglustumise vahel Parkinsoni põdevatel patsientidel. Need, kelle kolesteroolitase oli kõrgeim,   säilitasid  pikas perspektiivis kõige paremal  tasemel funktsionaalsuse. See avastus peaks panema mõtlema neid arste ja ravimikompaniisid, kes kutsuvad  inimesi  üles  kolesteroolitaset agressiivselt langetama.

Viimasel ajal on kolesterooli alandavad ravimid rohkem tähelepanu saanud seoses mitmete arstide, k.a. Dr Aseem Malhotra kirjutiste ja  ülesastumistega. Soovitan kõigil teemast huvitatutel kuulata ära see briljantne  2018. aastal Euroopa Parlamendis aset leidnud ettekanne “Profit over Population Health”, mis  ei jäta erilist ruumi fantaasiale selles vallas, kuidas  kasumlike ravimite soovitused tänapäeval välja kujunevad.

Tegelikkuses on USA Toidu- ja Ravimiamet 2012. aastal kolesterooli alandavate ravimite (statiinide)  ajufunktsioone halvendava mõju  kohta isegi hoiatuse väljastanud.  Eestis pole see teema aga ootuspäraselt erilist kõlapinda leidnud.

Toitumistarkus pakub koos  dr. Perlmutteriga  välja mõned soovitused, mis võiksid aidata mälu halvenemist ja ajuhaigusi ennetada ning  toetada neurodegeneratiivsete haigustega kimpus olevaid inimesi.

  • Pidage nõu oma arstiga, kas kolesterooli langetavate ravimite  võtmine on ikka hädavajalik ning kas nendest saadav kasu kaalub üles ohud, mida statiinide tarvitamine endaga kaasa toob.
  • Pöörake  tähelepanu oma toidusedelile ja tarbige teadlikult kvaliteetseid kolesterooliallikaid nagu mahemune ning  mahedalt kasvatatud lindude-loomade liha.

aju ja

  • Lisage kindlasti  menüüsse  häid rasvu, nt. orgaanilist ekstra virgin oliivõli, pähkleid, seemneid ja kookosõli.
  • Tarbige juurde ajule eriti olulisi Omega 3 rasvhappeid, eriti just DHA (dokosaheksaeenhappe) vormis. Selleks tuleks igapäevaselt  juurde võtta  kvaliteetset kalaõli lisandit.
  • Vähendage  tühjade ehk kiirelt veresuhkru taset tõstvate süsivesikute (rafineeritud jahust toodete, saia, pasta, valge  riisi, kookide-kommide-šokolaadi, karastusjookide)  osakaalu oma menüüs.
  • Tegelege  regulaarselt liikumisega ja kontsentreeruge  harjutustele, kus keha vastaspooled liiguvad  kiiresti vahelduvas rütmis (nt. harjutused elliptilistel masinatel).
  • Tarvitage kvaliteetset D3-vitamiini lisandit, et tõsta oma D-vitamiini seerumi tase 50-70ng/ml-ni  (100-175 nmol/L). Selle taseme saavutamiseks  võib vaja minna  isegi 5000-6000 ühikut D3 vitamiini  päevas. Aga ennekõike –  viibige palju päikese käes!
  • Uurige välja, ega te ei kannata äkki mao alahappesuse all. Paljudel ajuhaigusi põdevatel inimestel  on vähesest maohappest tingitult probleeme kehale vajalike mineraalide ja vitamiinide, muu seas B12 omastamisega. Nii vanemaealistel ja allergikutel on reeglina probleeme madala maohappetasemega.
  • Tarvitage tsingirikkaid toite:  mereande, läätsi, toorkakaod,  pähkleid,  kõrvitsa-  ja päevalilleseemneid. Tsink mõjutab  otseselt aju mälukeskust. Kahjuks tekitab mao alahappesus  muu kõrval ka tsingi imendumisprobleeme.
  • Kasutage  peeti ja hõlmikpuu (Ginkgo biloba)  ekstrakti, mis aitavad suurendada atsetüülkoliini taset. Tegu on ajukemikaaliga, mis mõjutab närvirakkude vahelist suhtlust ja mäluprotsesse.
  • Tarbige lisandina juurde redutseeritud vormis koensüümi Q10. Uuringud on näidanud, et Q10 aeglustab Parkinsoni patsientide enesetunde  halvenemist.

Paar tutvustavat sõna reklaamidest tuntud Q10 kohta. Q10 on ülioluline antioksüdant, mida toodetakse meie rakkude energiajaamades (mitokondrites).  Meie immuunsüsteemi rakud paljunevad kiiremini kui tavalised rakud ja keha peab neid pidevalt parandama ning hooldama. Selleks kõigeks on vaja suuri energiareserve ja  Q10 on vajaliku energia tootmisel kriitilise tähtsusega. Kahjuks väheneb Q10 tootmine organismis tasapisi alates 35. eluaastast.

Oluline on meeles pidada, et kolesterooli langetavate statiinide võtmine pärsib otseselt maksas olevaid ensüüme, mis aitavad toota energiavitamiini  Q10. Seega teevad statiine võtvad inimesed endale mitmekordse karuteene, kahjustades nii oma keha võimet toota energiat, kui ka kaitsta aju. Ravimite kergekäelise manustamise asemel  tuleks kindlasti üle vaadata oma toiduvalikud ja elustiil.

komm1

P.S. Kas teadsite, et toitu lisatavad sünteetilised E-ained võivad  pärssida ajurakkude tööd ja kiirendada seeläbi  aju degeneratsiooni? Ka võivad need  lisaained kahjustada frontaalsagarat, takistada närvirakkude vahelist signalisatsiooni ning soodustada depressiooni tekkimist.

Hoolitsege oma aju eest!  Jõudu õigete valikute tegemisel!