Teeseene jook aitab langetada kaalu ja kaitseb liigesepõletiku eest

teeseen

Kas mäletate veel  imelist teeseent, mida nõukogude ajal nii kirglikult kolmeliitrises purgis kasvatati? Vahepeal unustuse hõlma vajunud, kuid viimastel aastatel maailmas marulise comebacki teinud teeseene jook (kombucha)  on tagasi jõulisemalt kui kunagi varem.  Ei möödu ühtegi sooletrakti tervisele pühendatud loengut,  õpituba  või raamatut,  kus varem või hiljem hapendatud toite ei mainitaks. Olen palju kirjutanud nii  hapukapsast kui Tiibeti piimaseenest, nüüd on käes teha lähemat tutvust teeseenega. Millega siis täpsemalt tegu on?

Teeseen   on  seente ja bakterite sümbiootiline kooslus, mis on algselt pärit Hiinast. Teeseene poolt toodetav jook sai seal kuulsaks rohkem kui 2000 aastat tagasi ja läbi aegade on seda kutsutud ka tervise, nooruse ja surematuse eliksiiriks.  Sarnaselt Tiibeti piimaseene  kefiirile  kuulub ka kombucha  funktsionaalsete toitude hulka, s.t. selle tarbimisest tõuseb tervisele märkimisväärne, kliiniliselt tõestatud ja dokumenteeritud  kasu.

Internetist võib  leida rohkelt ülistavaid väiteid teeseene tervistavate omaduste kohta, kuid  on võrdlemisi raske välja selgitada, millised neist tegelikult ka  tõele vastavad.  Kaasaegne teadus ei pühenda teatavasti just palju aega looduse imedega tutvumisele –  tunduvalt tulusam on keskenduda uute sünteetiliste molekulide väljatöötamisele,  loodust ju teatavasti patenteerida ei saa.

Klassikaliselt valmistatakse teeseene jooki mustast teest (kasutada võib ka rohelist teed)  ja suhkrust. Eelistatud on rafineerimata roosuhkur, kuid kasutatakse ka mett, kuivatatud puuvilju jms. Just suhkrust innustatuna  asuvadki  bakterite ja pärmseente kolooniad teed kääritama  ning nende tegevus tipneb karboniseeritud joogiga, mis sisaldab elustavate ensüümide kõrval ka  immuunsüsteemi  moduleerivaid  probiootilisi baktereid, põletikuvastaseid B-vitamiine, fruktoosi ning rohkelt  atseet-, glükoon-, glükaar- ja piimhapet.

kombucha.png1

Teeseene tarbimist  seostatakse paranenud seedimise, keha puhastumise,  kaalulanguse, energianivoo hüppelise tõusu, immuunsuse tugevnemise, vähiennetuse ja  paranenud liigeste tervisega.

Ajakirja Food Microbiology andmetel sisalduvad joogis  reeglina glükoonatseetobakterid,  atseetobakterid, lactobacillused ja  Saccharomycese pärmseene erinevad alaliigid. Kombucha hapete, bakterite-, pärmide ning  suhkrusisaldus varieerub tugevalt sõltuvalt kasvutingimustest, algsest seenekultuurist, teesordist,  vee kvaliteedist,  ruumi temperatuurist ja  paljust  muust.

Journal of Medicinal Food ajakirjas avaldati  2014. a Läti Ülikooli uurijate teadustöö, kus omistati teeseene joogile ennekõike  põletikuvastast,  detoksifitseerivat,  energiseerivat ja immuunsust tugevdavat toimet.

Kombucha  suudab näiteks  kaitsa maksarakke toksiinidega kaasnevate  oksüdatiivsete kahjustuste eest. Samuti on uuringud näidanud, et kombucha võib ära hoida ja ravida sooletrakti suurenenud läbilaskvust ja kaitsta maohaavandite tekkimise eest. Seoses kasulike bakterite ja pärmidega toetab teeseene jook hästi  kandidoosi vastast võitlust, kuna aitab  taastada soolefloora optimaalset kooslust.  Oluline on muidugi tagada, et jook oleks hästi käärinud, vastasel juhul võite suhkrurikka joogiga kandidoosi veelgi tigedamaks muuta.

teeseen1111

Kombucha joomisega kaasnevat  energiapuhangut seostatakse musta tee raua- ja kofeiini sisaldusega –  fermenteerumise käigus muutuvad need ained kehale paremini  omastatavaks.

Põletikku tekitavate vabade radikaalide vastu aitab võidelda hapendumise ajal joogis  tekkiv  võimas antioksüdant D-sahhaarhape-1,4 laktoon (DSL). Nii  DSL kui C-vitamiin kaitsevad rakke kahjustuste eest.  Põletikuvastast toimet tugevdab veelgi probiootiliste organismide toime.  Lisaks eelmainitule vähendab kombuchas sisalduv suhkurhape uuringute kohaselt ka vähiriski.

Kombucha tervistav haare on lai ja just seetõttu sobib jook täiendama ka artriidihaigete menüüd. Teeseen toodab glükoosamiine, mis suurendavad hüaluroonhappe kogust liigesevedelikus. Hüaluroonhappel   on muu seas ka vett siduv toime, mis on oluline kõhrede hüdratsiooniks (70-80% kõhrede märgkaalust on vesi).  Teeseene jook toetab kollageeni tootmist ning aitab liigeste, luude ja kõhrede kõrval  parandada  ka naha kvaliteeti  ning vähendada kortse.

Kuna kombuchal on võime ergutada ainevahetust ja vähendada rasvade kuhjumist, siis  mainitakse ootuspäraselt sageli ka teeseene  kaalu alandavat toimet. Õunasiidriäädikale sarnaselt  sisaldab ka kombucha atseethapet ja polüfenoole, mis aitavad tõestatult kaalu langetada.

On tore, et kombuchat võivad probiootilise kasu eesmärgil tarvitada ka need, kellele seoses piimatalumatusega Tiibeti piimaseene keefir vastunäidustatud on.

skoby

Teeseenejoogi parima retsepti  töötab igaüks omale kindlasti ise välja. Klassikaline lähenemine näeb ette ca 8 tassi keeva vee kohta 4 teekoti või 4 spl tee (parem kui orgaanilist) ning ½ tassi suhkru lisamist.  Laske teel tõmmata, kurnake, lisage suhkur ning jahutage tee maha. Seejärel libistage lummavalt libe teeseen õrnalt  purki. Kui alustate uue laari tegemist, on joogile alustuseks soovitatav lisada ka tassike juba  valmis kombuchat, mis annab käärimise alustuseks kohe võimsa stardipaugu.

Energiseeriv jook on reeglina valmis 7-8 päeva pärast.  Vastvalminud kombuchale võib  hiljem vastavalt maitsele lisada ingverit (paneb joogi hästi kihisema), sidruni- või laimimahla, marju jms.

Terviseks! Skool!  Prost! Cheers! Sante!  🙂