Aspartaam – diabeedi ja metaboolse sündroomi riski tõstev sünteetiline magusaine

Las koerad hauguvad, karavan läheb edasi?!?

10 aastat tagasi kirjutasin pikema artikli nätsus sisalduvatest ainetest, s.h. titaandioksiidist (E171), mida teati juba tollal “potentsiaalselt” kantserogeense ainena.

Ja ei läinudki rohkem kui 9 aastat (!) kui E171 toidus keelustati:)

Nätsuartiklis rääkisin ka sünteetilisest magusainest nimega aspartaam (E951). Juba aastal 2014. a avaldatud uuringus kutsuti üles kiirele reageerimisele, et seda magusainet ümberhinnata, kuna aspartaami tarbimist seostati teatud tüüpi ajuvähkide suurema tekkeriskiga.

Uuringu kokkuvõttes öeldakse: “Siin esitatud tõendite põhjal aspartaami võimalike kantserogeensete mõjude kohta tuleb rahvusvaheliste reguleerivate agentuuride praeguse positsiooni ümberhindamist pidada kiireloomuliseks (!) rahvatervise küsimuseks.”

Ei läinudki palju aastaid mööda:) kui 2022. aasta uuringus järeldati: “Selles suures kohortuuringus seostati kunstlikke magusaineid (eriti aspartaami ja atsesulfaam-K), mida kasutatakse paljudes toidu- ja joogibrändides üle maailma, suurenenud vähiriskiga. Need leiud annavad olulise ja uudse ülevaate Euroopa Toiduohutusameti ja teiste tervishoiuasutuste poolt käimasolevaks toidu lisaainete magusainete ümberhindamiseks.”

“Kiireloomuliselt” uuritav aspartaam on endiselt meie toidus ja jookides sees…